Despre neuroreglare / neurofeedback

Neuroreglarea (implicit Neurofeedback-ul) s-a dezvoltat ca tehnică terapeutică de la premisa că, în urma experimentării unor perioade de stres intens sau a unor evenimente stresante, creierul își formează un model de răspuns care să ne ajute să facem față, să supravețuim, de tipul „luptă sau fugi” ori „freeze” (îngheață). Uneori, după ce evenimentul stresant a trecut, totul revine la funcționarea normală, însă alteori creierul rămâne „blocat” în acel model de răspuns și începem să experimentăm simptome de tulburări ale somnului, anxietate, depresie, iritabilitate, lipsă de concentrare etc.
Plasticitatea creierului, cunoscuta si sub numele de neuroplasticitatea creierului, este un termen care se refera la capacitatea creierului de a se modifica si de a se adapta ca urmare a experientei individuale. Aceasta se manifestă în trei ipostaze principale: în cursul dezvoltarii umane de la stadiul de nou-născut pana la bătrânețe, în cursul învățării și în cursul recuperării după o leziune sau boală neurologică la nivel senzitiv, motor sau cognitiv. Pe scurt, mecanismul neuroplasticității constă în modificarea circuitelor neuronale, a structurii, functiilor si arhitecturii cerebrale, prin formarea sau stergerea unor conexiuni intre celulele nervoase, fie in cadrul unor experiente, fie in urma acțiunii unor stimuli.
Neuroreglarea cerebrală este unul dintre principalele mecanisme de autoreglare a funcțiilor cerebrale, care folosește plasticitatea creierului. Biofeedback-ul și Neurofeedback-ul sunt două forme de neuroreglare, intens studiate științific și aplicate cu succes în serviciile de sănătate, în ultimii 30 de ani.
Neurofeedback-ul operează la un nivel funcțional al creierului
Neurofeedback-ul modulează activitatea creierului la nivelul dinamicii neuronale de excitație și inhibiție care stă la baza simptomatologiei raportate. La fel ca și alte forme de biofeedback, antrenamentul prin Neurofeedback (NFT) utilizează dispozitive de monitorizare pentru a furniza informații în timp real privire la starea funcționării fiziologice a unui pacient. Caracteristica care distinge NFT de alte terapii prin biofeedback este concentrarea asupra sistemului nervos central și a creierului. NFT își are bazele în neuroștiința fundamentală și aplicată, precum și în practica clinică bazată pe date (medicina bazată pe dovezi).
Aplicarea terapei NFT este precedată de o evaluare obiectivă a activității creierului și a stării psihologice. În timpul antrenamentului, senzorii (electrozi pentru înregistrarea semnalului EEG) sunt plasați pe scalp și apoi conectați la echipamente electronice sensibile (amplificator – care detectează, amplifică și înregistrează activitatea specifică a creierului) și la software-uri de procesare și analiză. Informațiile rezultate sunt transmise pacientului practic instantaneu, cu înțelegerea conceptuală că modificările semnalului de feedback indică dacă activitatea cerebrală a acestuia se află sau nu în intervalul desemnat de protocolul terapeutic. Pe baza acestui feedback, a principiilor de învățare condiționată și îndrumarea terapeutului, apar modificări ale tiparelor de funcționare ale creierului, care sunt asociate cu schimbări pozitive ale stărilor fizice, emoționale și cognitive. Adesea, pacientul nu este conștient de mecanismele prin care astfel de schimbări sunt realizate și adesea devine capabil să acceseze aceste stări în afara sesiunii de feedback.
NFT nu implică intervenții invazive, chirurgicale, medicamente și nu este o terapie dureroasă sau deranjantă. Atunci când este oferită de un profesionist autorizat cu pregătire adecvată, în general, pacienții nu experimentează efecte secundare negative.